0 kr 0,00

Cart

Ingen varer i handlekurven.

Expand search form

Innred med brukt: Trendene jeg har tro på fremover

Her om dagen fikk jeg et spennende spørsmål fra en følger på Instagram. Hun lurte på om jeg kunne si litt om hvilke interiørtrender vi vil se de neste par årene når det kommer til å innrede med brukt: Hvilke produkter vil bli populære igjen? Er 90-tallet på vei tilbake? Hvilke tendenser ser vi for høsten 2020 og 2021?

Selv om jeg prøver ikke å tenke for mye på interiørtrender når jeg kjøper gamle og brukte ting, enten det er til meg selv/huset vårt eller til vintagebutikken min, er det likevel interessant å følge med på hva som finnes i kjedebutikkene, hva trendekspertene og interiørmagasiner spår vil komme osv. Det finnes trender innenfor vintage- og bruktmiljøet også, selv om det nok her er enklere å handle med hjertet og styre unna de mest åpenbare “sesongens it-produkter”.

Først en liten begrepsavklaring:
En trend er en kortvarig bølge som varer i kun et par-tre sesonger, mens en tendens drar seg over lengre tid, gjerne over mange år. Det sies ofte at interiørtrender ikke skifter like hyppig som i moteverdenen, de siste årene synes jeg imidlertid det har skjedd en dreining mot raske utskiftninger og oppdateringer også på interiørfronten. Heldigvis ser det ut til at å handle og innrede med brukt er en langvarig tendens, og vi er fortsatt bare i stargropa.

Når det er sagt, her er min trend forecast til deg som liker å innrede med brukt:

  • Eldre, nordiske møbler i furu og bjørk. Kortreist og bærekraftig, og tradisjonelt – på en fin måte. Fremover vil vi ha det enda mer hjemmekoselig, ikke så minimialistisk og stramt. Vi kommer til å oppholde oss mye hjemme i tiden som kommer, så det blir ekstra viktig å innrede slik at vi trives og kan slappe av. Møblene kan pusses ned for å få frem igjen det lyse treverket som passer så godt til den skandinaviske stilen. Men de kan også beholdes slik de er, gulnet og med mye patina, noe som gir et trivelig, lunt og trygt preg.
  • Art deco- og funkismøbler- og lamper fra 1920-30-tallet. Jeg tenker ikke på tunge skjenker, massive spisestuer i mørk flammebjerk eller klumpete sofaer og lenestoler, men stilrene skap, kommoder og små, nette bord, samt stålrørstoler med tidstypisk form og stilren design. Det bugner dessuten av vakre lamper fra denne perioden, bare sørg for å bytte det elektriske slik at de kan brukes trygt.
  • Gammelt tinn. Velg med nennsom hånd, utvalget er vanligvis svært voldsomt. Her må du virkelig lete blant mye skrot for å finne skattene. Gå for lysestaker, vaser og esker med enkel dekor og rene linjer. Og siden vi først prater om metall– gammel messing holder fortsatt stand, men istedenfor å ha det så blankt og nypusset, bør tingene få beholde sin patina og den matte, vakre, litt irrete overflaten.
  • Norske designklassikere i teak og palisander fra 1950-60-70-tallet vil fortsette å stige i verdi i årene som kommer. Disse møblene er nå (heldigvis!) i ferd med å fjerne seg fra “retro”-begrepet og blir i stedet sett på som det de faktisk er: Tidløse kvalitetsmøbler med god design, som passer så mange ulike stiler og hjem. Vel verdt å investere i.
    (“Retro” er blitt et elsk/hat-ord, som i mine øyne setter flere begrensninger enn muligheter for folk flest som vil innrede med brukt. Jeg bruker derfor bevisst ikke dette ordet når jeg skal beskrive stiler, møbler eller klær)
  • 80- og 90-tallet er definitivt tilbake, riktignok i små doser. En må plukke ut de fineste elemetene fra disse tiårene, som en må med alt egentlig, og mikse og matche med både eldre og nyere ting. Mange har allerede kastet seg over trenden med tørka blomster og strå, det er jo som tatt rett ut fra 30 år gamle interørmagasiner. Selv holder jeg en knapp på tekstiler med nostalgisk paisley- og Laura Ashley-inspirert blomstermønster, gjerne i kombo med antikke møbler, furu, lin, skinn og naturfarget kanvas. Litt sånn britisk countryside møter norsk hytteliv. Mange har allerede malt veggene hjemme i 80-tallsinspirert gammelrosa og mintgrønn, fremover har jeg tro på 90-tallets dype nyanser som burgunder, bondeblå og olivengrønt, for ikke å snakke om varme gultoner.
  • Rare, unike ting med personlighet. De kan være fra når som helst og hvor som helst, men de må stå ut og virkelig gjøre jobben som blikkfang. Det kan være en antikk vase med spesielt mønster eller farge, et gammelt sigarettetui formet som en bil, en spikket trefigur, en keramikkbyste, et håndvevd åkle eller en spennende bordlampe.