Cart
Ingen varer i handlekurven.
Ting som tåler tidens tann
Har du et 1950-60-70-tallsmøbel i teak, palisander eller mahogni der lakken er blitt stygg og skjoldete, med riper, merker og hakk? Mangt et møbel fra Scandinavian Design-perioden har ofte litt bruksspor, som jo er naturlig etter flere tiår i tro tjeneste. Heldigvis finnes det råd for å få overflaten jevn og pen igjen. Mange av brukssporene sitter ofte kun overfladisk i lakken. Vi bruker derfor en stålsikling for trygg og effektiv fjerning av sliten lakk.
Mange tror at eldre teakmøbler fra 50-60-tallet ikke er lakkert, men det er de altså stort sett, selv om det ikke ser slik ut. Teakmøbler ble gjerne lakkert med en lakk som ikke er like tykk og blank som på lignende møbler i palisander, eik, bøk og mahogni.
VISSTE DU AT VI HAR ÅPNET NETTBUTIKK? Sjekk utvalget av vakre vintageskatter!
Siklingen har vi kjøpt på Maxbo. Når du bruker en sikling har du bedre kontroll enn når du pusser/sliper med sandpapir for hånd eller med maskin. Vi foretrekker å sikle av så mye lakk som mulig før eventuell bruk av maling- og lakkfjerner, som er noe skikkelig klissete søl. Husk at siklingen må være skarp! Hvis du skraper med en skjem sikling, kan den “lugge” og skade treverket. Slik ser siklingen ut, det er rett og slett en ganske enkel stålskrape.
Gammel lakk sitter gjerne nokså løst, og mye av lakken lar seg dermed enkelt og rask skrape av. På bildet under ser du Audun sikle av lakk på et av de flotteste sofabordene jeg vet om, HX105 formgitt av Arne Halvorsen på 60-tallet og produsert hos Rasmus Solberg møbelverksted. HX-bordene i teak ble faktisk laget i heltre, og nettopp det gjør disse bordene ekstra eksklusive. 50-60-tallsmøbler i heltre teak er nemlig ganske så sjeldent! De aller fleste møbler fra denne perioden er finert. Under den supertynne fineren er det en kjerne av for eksempel spon, furu eller gran, som var billigere og mer tilgjengelig enn importerte og mer eksotiske treslag. Spesielt på finerte møbler er det supert å sikle av lakken istedenfor å slipe eller pusse. Da kan du enkelt se når du er ferdig med å skrape av lakk, som gir støv med en grågrønn farge, og når du har kommet ned til selve treverket, som gir brunfarget (trefarget) støv. Hold derfor nøye øye med støvet mens du sikler, så unngår du å skrape av både lakk og trefiner. Du ønsker ikke å skrape så mye at fyllmaterialet under fineren blir synlig, for da er overflaten og møbelet ødelagt. Skulle det sitte igjen noen lakkrester som du ikke klarer å skrape bort, kan du bruke maling- og lakkfjerner, eller pusse forsiktig med sandpapir for hånd, akkurat der lakken sitter.
Vi anbefaler å bruke maske da det gamle lakkstøvet ikke er noe du har lyst til å puste inn og få ned i lungene.
Vil du ha flere tips og råd om oppussing og fiks av gamle møbler? Bestill Tidstypisk-boka mi her! Boka inneholder masse spennende vintage-inspirasjon til deg som vil innrede med mer brukt hjemme, du får en mengde tips og råd om ulike produkter samt en innføring i tidsepoker og nye og gamle trender, i tillegg til masse nyttig informasjon om norske designere og produsenter. Boka er et must om du liker gamle greier og vil bli enda bedre på skattejakt og loppis!
Når du er ferdig med å sikle av og fjerne lakk, er bordet klart for videre behandling. Vi renser da med stålull og møbelrens, for å fjerne støv og skitt. Deretter kan du olje og hardvoksolje, eller lakke overflaten på nytt, alt etter møbelets bruksområde og ønsket finish. Etterbehandling er helt nødvendig for at bordet skal tåle bruk. Lykke til!