0 kr 0,00

Cart

Ingen varer i handlekurven.

Expand search form

Glad i gjenbruk og gamle ting? Dette inspirerer oss nå!

Det er blitt høst, en sesong kjent for å by på spennende trender og nyheter. Jeg har alltid likt å følge med på både mote- og interiørfronten, det er interessant å se hvilke tiår og stiler produsenter og designere nikker til, samt hva kjedebutikkene disker opp med av typiske it-produkter. Jeg elsker å lese magasiner og hører på en haug med podcaster, i tillegg til å hente inspirasjon på Instagram og hos mine favorittbloggere. Det fine er at “intet er nytt under solen”, det aller meste har vært på besøk en eller flere ganger før og kan dermed kjøpes brukt.

Ny eller gammel lampe? Keramikklampen er et gjenbruksfunn, men den kunne like gjerne vært kjøpt ny i en fancy interiørbutikk i dag. (Skjermen er riktignok fra Ikea.)

I dag er det på mange måter blitt utrendy både å snakke om og følge trender. Det er imidlertid vanskelig å styre unna trender helt. Vi presenteres jo for og fanger opp så mangt av det vi ser rundt oss, om enn litt ubevisst. Det er vanskelig ikke å bli bitte litt påvirket i blant. Inspirasjon er heldigvis både gøy og gratis. Vi kan dessuten velge om vi vil gå inn i en butikk og handle høstens “må ha”-vase, eller om vi vil lete etter en god, gammel vase som vi liker og er glad i også når sesongen er over. Det eksisterer imidlertid trender også innenfor gjenbruk. På 80-90-tallet var det for eksempel populært å innrede med gamle bondeantikviteter, og med shabby chic-stilen på 2000-tallet kom interessen for gamle, franske møbler og interiør i landstil. Mad Men-bølgen på slutten av 2000-tallet gjorde at folk igjen fikk øynene opp for skandinaviske designklassikere fra 50-60-tallet. De siste årene har blant annet bambusmøbler vært en stor del av trendbildet, og derfor har slike møbler fra 70-80-tallet solgt ekstra godt på bruktmarkedet. Det er gøy med gjenbruk når man kan finne gamle ting som ser ut som nyproduserte varer. Mange ønsker å ha et moderne, oppdatert hjem selv om de handler brukt.

Ser du noe nytt du får lyst på i butikken, gjør det til en spennende skattejakt og let etter en gammel gjenstand som ligner! Det aller meste har vært laget før, og det vil garantert dukke opp noe på bruktmarkedet, så lenge du er litt tålmodig. Samtidig får du en mer unik og spesiell gjenstand som ikke alle andre har. På den måten kan du la deg inspirere av trender, men sette et mer personlig preg på interiøret.

Nå er det sesong for stearinlys, te og norske epler, men også for skattejakt og loppis. Hva inspirerer deg for tiden? Solan slår et slag for gamle messinglysestaker.

Nylig stilte jeg følgerne mine på Instagram et spørsmål om hva de inspireres av og har dilla på nå i høst. De fleste som følger @tidstypisk er jo veldig opptatt av og glad i gjenbruk og interiør, akkurat som meg, og det er gøy å se at vi finner inspirasjon i så mangt. Dette vil Tidstypisk-følgerne se mer av i høst (jeg har sammenfattet en del av svarene):

 • 60-70-tallsstil med palisander, messing og keramikk.
  – Dette er tidløst interiør som kan mikses og matches med så mangt, både eldre antikviteter og nyere ting. Den minimalistiske, rettlinjede formen på mange av møblene fra denne perioden gjør dem til tidløse basemøbler som er enkle å innrede med, uansett stil.
 • Farger, spesielt gult, orange, blått og grønt.
  – Farger påvirker humøret vårt, de kan både gi og ta energi, gjøre oss mer avslappet eller sosiale. Mange er fortsatt litt engstelige for å male med noe annet enn hvitt, beige og grått, men husk at det første strøket er mest skummelt. Har du først tatt inn én farge, blir det enklere å bruke flere. Blått og grønt er naturfarger som passer til alt og som skaper ro og harmoni – bare ta en titt ut av vinduet! Det skal mye til før disse nyansene blir feil. Gult har fått en renessanse og er også en av høstens trendfarger, se for eksempel Jotuns nyeste fargekart. Orange er en farge som både kan være krevende, men også gi masse energi. Jeg tror vi har et ekstra behov for å skape god stemning og piffe opp humøret nå som vi opplever en verden og hverdag litt utenom det vanlige. Da er det enkelt å ty til farger, både på innredningen og på klær. Vi oppholder oss jo mye hjemme nå for tiden på grunn av koronaviruset. Men selv om hverdagen kan føles litt grå, behøver ikke stua å gjøre det samme. Husk at duse pasteller og mørke, dype toner også er farger, det behøver ikke være snakk om sterke knallfarger. Du bestemmer!
 • Jordfarger, ubehandlet treverk som furu, og møbler i naturmaterialer, flett, rotting og bambus. Denne stilen går ikke av moten enten kalenderen viser 1975 eller 2020. Vi har behov for å ha det trygt og lunt og søker derfor til naturen – og naturlige materialer. Godt håndverk er vel verdt å investere i, det samme med taktile materialer og overflater som appellerer til sansene.
 • Planter, botanikk og urban gardening.
  Hvor mange har ikke prøvd seg som gartner og dyrket krydderurter og grønnsaker i kartonger og paller i sommer? Å se at det spirer og gror selv i den smaleste vinduskarm eller på en takterrasse midt i byen er stas. Det gir selvtillit å vite at man kan dyrke mat selv. Vi som ikke har så grønne fingre kan kose oss med vintagetekstiler med plante- og blomsterprint, aller helst fra Svenskt Tenn eller Sandvika veveri (sjekk ut de superkoselige markblomst-mønstrene fra Sandvika, de var så populære på 80-tallet!) På den måten tar vi med stemningen inn også når sesongen er over.
 • 80-tallet.
  Dette tiåret byr på alt fra leken postmodernisme til tyggegummi-pasteller, såpeoperaglam og en ny take på art deco-stilen. 80-tallet har allerede vært i motebildet en stund, og fremover vil vi også se mer av det i innredningen. Ikke vær redd for å mikse et 50-talls teakmøbel med en skulpturell 80-tallslampe, det skaper en spennende kontrast. Tenk kontraster både når det gjelder farger, størrelse, stil og form.
 • Antikviteter og en enda større miks av gammelt og nytt.
  Vi har lenge vært opptatt av mid century-møbler i teak og palisander, furu og eik, fremover vil vi også se mer av eldre møbler og antikviteter. Dog er det viktig å kombinere ulike stiler og tiår, slik at hjemmet ikke oppleves som et museum. Også her gjelder det å skape kontraster, slik at de fineste tingene står ut og får den oppmerksomheten de fortjener.
 • Pynteting som spirallys, gamle byster, sakselamper og rislamper, gamle kjøkkenredskaper i tre, ting fra Svenskt Tenn, og interiør i samme 50-tallsstil som i NRK-serien “Et sted å høre til””.
  Det hele handler om å finne de helt spesielle tingene som snakker til deg, i tillegg til å velge brukt der det er mulig. Men husk: Det mest bærekraftige er å bruke det du allerede har.