0 kr 0,00

Cart

Ingen varer i handlekurven.

Expand search form
palisander tidstypisk

Slik tar du vare på gamle palisandermøbler

Har du arvet, kuppet på loppis eller reddet noen gamle palisandermøbler fra containeren? Da er du heldig, for dette var – og er – eksklusive møbler som det er vel verdt å ta vare på!

Lurer du på hvordan du best kan ivareta og vedlikeholde gamle møbler? I min nye bok får du våre beste tips og råd til møbeloppussing, samt info om hvilke produkter du trenger for enkelt å gjøre jobben selv hjemme.

Camilla Bielecki i Tidstypisk med bok om vintage interiør
Mange tror at det er vanskelig å innrede med gamle møbler i palisander, fordi det er et litt rødlig, gyllent og mørkt treverk. Men det kan fint kombineres med både teak og lys eik, som her på det blå rommet hjemme hos oss.

Palisander er et eksotisk treslag som ble mye brukt i møbelproduksjon på 60- og 70-tallet her i Skandinavia. Palisander er en samlebetegnelse på ulike trær i Dalbergia-familien, og fordi fineren kan stamme fra ulike trearter, vil også mønsteret og fargen variere litt fra møbel til møbel. Palisander har ofte et ganske uttalt flammemønster og flott glød og spill i treet, noe som gjør det lett å skille palisandermøbler fra andre tidstypiske treslag som teak og mahogni.

Husk at palisandermøbler stort sett alltid er finert. Det er et supertynt lag med palisanderfiner oppå, under er det brukt et billigere treslag. Mens bordplater, hylleplater etc. så å si alltid er finert, kan armlener og ben/understell på stoler og bord være i heltre. Pusse opp et finert møbel? Les dette først!

Camilla Bielecki i Tidstypisk med bok om vintage interiør
Det lønner seg å vedlikeholde gamle palisandermøbler relativt jevnlig, for å ta vare på den fine gløden, spillet og fargen i det eksklusive treverket.

Palisander kan være ganske mørkt og ha en sterk rødbrun nyanse og glød, som Bali-skrivebordet av Torbjørn Afdal på bildet over (skrivebordet står til venstre). Men palisander blir også solbleket og kan derfor være ganske lyst, som spisebordet til høyre. Palisandermøbler er alltid lakket, men du kan få frem igjen gløden og bitte litt av fargen ved å rense og olje treet. Vi bruker vanligvis vanlig Finishing Oil fra Liberon. Oljen vil trenge gjennom gammel lakk og gi det lille ekstra. Er overflaten og lakken veldig sliten, kan du fjerne lakken og overflatebehandle med ny lakk. Vi anbefaler at du sikler av (det vil si å bruke en stålsikling for å skrape av løs lakk) så mye som mulig av lakken, før du eventuelt går i gang med kjemisk lakkfjerner som maling- og lakkfjerner, eller bruker sandpapir/pussemaskin. Fineren er så tynn at det er innmari fort gjort å pusse gjennom slik at det kjipe treslaget under blir synlig. Da har du ødelagt overflaten. Palisandermøbler lages ikke mer, og bør derfor tas godt vare på og vedlikeholdes jevnlig. Pass derfor på å beskytte møblene mot fuktige kopper, vaser og blomsterpotter. Bruk alltid coastere/underlag, så unngår du hvite ringer i lakken, svimerker fra varme kjeler, stearinlys etc.

Camilla Bielecki i Tidstypisk med bok om vintage interiør
På 70-tallet var det populært med møbler i palisander, her er en svensk, superkul stereobenk i palisanderfiner.

Dessverre er noen av palisander-artene i Dalbergia-familien i dag utrydningstruet, blant annet riopalisander, som det var ekstra eksklusivt og flott å finere møbler med under Scandinavian Design-perioden. Kjøper eller selger du møbler i riopalisander fra Sverige, Danmark eller andre land i det store utland, kreves det derfor at møblene har et egen Cites-sertifikat.

På svensk heter palisander jakaranda, mens det engelske ordet er rosewood. Danskene derimot, kaller det palisander.

Camilla Bielecki i Tidstypisk gir ut bok om Tidstypisk og gamle ting
Her er den, boka jeg har skrevet til alle som er opptatt av interiør og innredning, fine, brukte møbler, vedlikehold av gamle møbler, loppis og gjenbruk! Boka Tidstypisk, ting som tåler tidens tann (Aschehoug 2021) kan kjøpes her eller du kan stikke innom Tidstypisk-butikken i Sinsenterrassen 10 for et signert eksemplar.