0 kr 0,00

Cart

Ingen varer i handlekurven.

Expand search form

Slik såpevasker du furumøbler

Ubehandlede furumøbler har en tendens til å gulne med årene. En del furumøbler er også lakkert, noe som gir en mørkere, tyngre gulfarge med alderen. Mange har begynt å like igjen den litt gylne, varme patinaen, som jo vitner om et møbel med historie. Andre ønsker at treverket skal bli så lyst som mulig – slik det var som nytt. Har du møbler i ubehandlet furu er det lite som skal til, en rask puss og noen runder med såpevask gjør susen. Er møblene lakkert må du fjerne lakken før du kan såpevaske. Såpevask gir bitte, bitte litt mer beskyttelse enn om treverket forblir helt ubehandlet, og furua vil holde seg noe lysere litt lenger. Ønsker du et mer varig og holdbart resultat kan du pusse og deretter hvitolje, eller lakke med transparent, matt lakk.

Og du? Sjekk ut nettbutikken vår, her finner du mange håndplukkede, unike vintageskatter til hjemmet og garderoben!

Såpevask av furumøbler hos Tidstypisk, og Solan i Kattens kvalitetskontroll er selvfølgelig med.

Såpevask bør gjentas med jevne mellomrom, det er også greit å vite at behandlingen ikke på langt nær gir samme beskyttelse som hvitolje eller lakk, men det gir samtidig et mer naturlig uttrykk. Før i tiden såpevasket man for eksempel furugulvene hjemme årlig. Du kan også såpevaske ubehandlede eikemøbler. Mørkere, gylne treslag som teak, palisander og mahogni egner seg ikke til såpevask, rett og slett fordi det ikke er looken du ønsker på disse eksklusive møblene. Der vil du heller få frem igjen den dype, varme gløden og fargen i treet.

Når du skal såpevaske et møbel, trenger du såpespon til treverk. Vi kjøpte en boks hos Skeidar for noen år siden, den er drøy i bruk og varer lenge. Om du søker på nett vil du nok finne andre butikker som også selger såpespon.

Såpevask av furumøbler hos Tidstypisk

I dette innlegget ser du Audun pusse og såpevaske en 60-talls Biribo glidestol i ubehandlet furu. Stolen er formgitt av Gunleik Svartdal og er en del av Bruksbos populære Biri-serie, som opprinnelig ble utviklet av Bruksbos designere Harry Moen og Torbjørn Afdal.

Såpevask av furumøbler hos Tidstypisk
Audun pusser først lett over med sandpapir 120.

Du trenger:

 1. Såpespon til treverk
 2. Sandpapir med grovhetsgrad 120 og 180
 3. Rene kluter
 4. Bolle med vann

Slik gjør du det

 1. Start med å pusse treverket lett med sandpapir 120. Da fjerner du overflateskitt og støv, som ofte gir furua et litt grått, matt skjær.
 2. Bland ut såpespon med vann, følg bruksanvisningen på pakken.
 3. Finn en ren klut, dypp den i bollen med såpevask og såp treverket godt inn. Treverket skal bli ordentlig vått. Renner det mye kan du tørke av dette underveis, slik at du unngår tydelige “rennemerker” på treet. Når du er helt ferdig med å såpevaske, tørk lett over møbelet med en ren, tørr klut. Vått treverk blir mørkere og gulere, men ikke bli stressa– det blir lyst og fint igjen etterpå når treet tørker.
 4. La treverket stå og tørke. Når det er helt tørt, pusser du lett med fint sandpapir 180. Fibrene i treverket vil nemlig reise seg når det blir vått. Når du pusser med 180, vil du få en nydelig, superglatt og myk overflate.
 5. Gjenta prosessen et par-tre ganger.
  Lykke til!

Og husk! Du finner enda flere smarte og enkle tips og råd i Tidstypisk-boka!

Såpevask av furumøbler hos Tidstypisk
Voila! Her er furustolen ferdig såpevasket.