0 kr 0,00

Cart

Ingen varer i handlekurven.

Expand search form

Har du gamle teakmøbler? Frem med oljen og gløden!

Jeg bjudar herved på et lite utdrag fra møbeloppussingskapittelet i Tidstypisk-boka mi. Vedlikehold av teakmøbler får jeg nemlig ofte spørsmål om, både på Instagram og i vintagebutikken. Det er ikke alle møbler som kler alderen like godt. Noen treslag, som teak og palisander, krever jevnlig stell og vedlikehold for å holde på fargen og gløden. Dette er det enkelt å gjøre noe med, og du kommer langt med god rens og noen lag olje. Følg alltid bruksanvisningen på flaskene. Når du renser treverket, vil du få bort malingsflekker, stearinsøl, fett og støv som har festet seg. Oljen tilfører fukt, og da vil overfladiske riper i lakken bli mindre synlige. Solbleket palisander kan også bli litt mørkere igjen, selv om det ikke blir helt som nytt. (Skal du få solblekede palisandermøbler mørke igjen, må du fjerne lakken, farge opp igjen med beis og lakke på nytt).

Har du sjekket ut nettbutikken vår? Ta en titt her!

Tidstypisk teakbord

Dette spisebordet formgitt av Rastad & Relling på 50-tallet, var veldig slitt, med flekker og merker på overflaten. Vi pusset opp bordet, fjernet lakk og lakket på nytt, og det ble så godt som – ja, nytt! Målet med oppussingen er alltid å bevare møblenes originalitet og få dem så fine som mulig, slik de var som nye. Husk at så å si alle teakmøbler er lakkert fra begynnelsen av, selv om det ikke ser slik ut.

Camilla Harbu Bielecki gir ut boka Tidstypisk - ting som tåler tidens tann

Ønsker du flere gode tips til hvordan pusse opp, fikse og vedlikeholde gamle møbler du har arvet eller kjøpt på loppis? Det får du i boka mi, Tidstypisk, ting som tåler tidens tann (Aschehoug, 2021). Du kan kjøpe signert bok i vintagebutikken min, eller du kan enkelt bestille den i en bokhandel nær deg/på nett

Tidstypisk teakmøbler rens og olje
TEAKNATTBORD FØR RENS OG OLJE

Slik pusser du opp gamle teakmøbler:

DU TRENGER
• Stålull nr. 0 (fin) til vanlig teak, og nr. 0000 (ekstra fin) til blanklakkerte overflater som palisander og mahogni
• Liberon Møbelrens eller rødsprit til å rense møblene med
• Liberon Finishing Oil, vaselinolje eller andre typer møbeloljer for innendørs bruk
• Små kluter til å påføre og tørke bort olje med. Gamle dynetrekk og hullete t-skjorter i bomull er perfekt. Klipp opp i passende biter.
• Små plastbokser eller skåler til å ha møbelrens og olje i
• Tørkepapir
• Pose til søppel
• Hansker
• Maske (hvis du, som meg, er litt var for sterk lukt)

Tidstypisk teakmøbler rens og olje
Tidstypisk teakmøbler rens og olje
TEAKNATTBORD ETTER RENS OG OLJE

SLIK GJØR DU DET
• Tørk først av støv med en tørr klut.
• Hell møbelrens i en boks og dypp en passende bit stålull oppi. Stålullen skal bli gjennomvåt. Kryst stålullen lett før du skrubber overflaten. Jobb alltid i samme retning som treverket for å unngå riper.
• Ta små partier av gangen, og tørk av med papir underveis. Det er viktig at du rekker å tørke av ordentlig før møbelrensen fordamper. Bruker du rødsprit, må du passe på, siden denne fordamper ekstra fort.
• Er møbelet ekstra skittent eller har et tykt lag fett på toppen, kan du gjenta prosessen. La møbelet tørke, gjerne til dagen etter.
• Hell møbelolje i en plastboks eller rett på møbelets bord-/topplate. Bruk en myk klut og dra oljen utover. Du vil raskt se at oljen gir flott farge og glans. Påfør jevnt over hele møbelet, og følg bruksanvisningen for virketid. Som regel må det to-tre lag med olje til for å mette overflaten. Det er bedre med flere tynne lag enn ett tykt. Husk å tørke godt av for hvert strøk, ellers vil overflaten bli klissete og seig.
• Kast posen med filler, papir og stålull i søpla ute.

Tidstypisk teakmøbler rens og olje Audun