0 kr 0,00

Cart

Ingen varer i handlekurven.

Expand search form

Hipp hurra for 17.mai!

Ikke bare er mai full av høytidsdager, denne våren og sommeren kan vi igjen invitere familie og venner til 17. maifest, konfirmasjoner og brylluper, hageselskaper og sommeravslutninger. Felles for slike arrangementer er at du ofte kommer langt med det du allerede har i skuffer og skap. Det gjelder både borddekking og antrekk, selv om vi ofte får lyst på noe nytt når en slik anledning byr seg. Husk at det bugner av pent brukte skatter der ute, du kan trygt handle det du trenger brukt og fortsatt være festfin! (Og trenger du noe nytt for deg, stikk innom Tidstypisk vintagebutikk på Sinsen i Oslo da, vel!)

Se vintagetekstiler og produkter til borddekking til salgs i vår nettbutikk.

Jeg har dekket lunsjbordet til 17. mai, og som vanlig bruker jeg det jeg har av vintagetekstiler og bruktfunn. Ekstra koselig er det å hente frem finserviset og krystallglassene fra teakskjenken i spisestua. Det er jo pent å dekke et klassisk bord i rødt, hvitt og blått, men jeg synes det er fint om borddekkingen gjenspeiler den stilen jeg har til vanlig også. Jeg er jo tross alt glad i blomstermønster og farger, og jeg liker når det bugner litt. Stearinlysene med flaggdekor kjøpte jeg for øvrig på et loppis.

Vanligvis pleier Audun og jeg å ta det ganske med ro på nasjonaldagen, vi orker ikke å stresse med å dra ned til sentrum for å se på toget eller stå tidlig opp for å rekke noe. Vi har ofte fått besøk av familien litt utpå dagen, eller vi har reist hjem til mine foreldre på besøk. Men jeg må alltid ha på NRKs 17. mai-sending på TV i bakgrunnen, og jeg pynter meg med en fin vintagekjole.

Duken synes jeg fortjener litt oppmerksomhet. Det er et stort, vakkert stoffstykke av ukjent opphav, jeg fant den på en av mine mange innkjøpsrunder til butikken. Denne måtte jeg dog beholde selv, og for meg ser stoffet ut som et fantastisk maleri. Egentlig er duken nesten for fin til å brukes, men det er jo synd om alle de fineste skattene bare skal ligge nedpakket. Jeg ser alltid etter fine, eldre stoffer, duker og gardiner på bruktmarkeder og loppiser. Stoffservietter gir en eksklusiv følelse og hører med på dager som denne. Jeg har også laget stoffservietter av en enslig lingardin eller et stoffstykke, da har jeg bare klippet opp i passende størrelser og latt dem bli litt rufsete på kantene. Burde jo ha sydd råkantene, men det kommer jeg alltid på i det jeg skal dekke bordet og da har jeg jo ikke tid, ha ha.

For enda mer festpreg, har jeg pyntet brudesløret med perlekjeder. Ellers har jeg dekket bordet med gammelt og “nytt” servise. Det britiske Burleigh-serviset vårt med Asiatic Phesant-mønster i lyseblått og hvitt, som vi kjøpte nytt for en del år siden, klassiske Royal Copenhagen-tallerkener samt Blå Eld fra Rörstrand, begge bruktfunn. Blå Eld ble formgitt av Hertha Bengtson på 50-tallet, og de mørkerøde asjettene sammen med de blå og hvite delene er jo intet mindre enn perfekt til 17.mai. Krystallglassene Marie fra Hadeland er Finn-funn.

På meg har jeg en vintage selskapskjole fra 1930-40-tallet, jeg elsker den kongeblå fargen, som jo står særdeles godt til anledningen. Kjolen fant jeg på et bruktmarked tidligere i år, den er veldig behagelig å ha å seg, og komfort er jo ikke så dumt på en slik dag. Jeg føler meg så fin i slike vintagekjoler, det er liksom noe høytidelig over slike gamle og forseggjorte plagg som har holdt seg så godt i mange år. Et tips er å alltid bruke en underkjole under slike gamle vintagekjoler, særlig om de er litt gjennomsiktige, som denne blå. Da vil gjerne stoffet falle penere også. Kjolen har en tilhørende kort blusejakke i samme stoff.

Så er det bare å rope hurra og ønske dere alle en nydelig 17.mai-feiring!