0 kr 0,00

Cart

Ingen varer i handlekurven.

Expand search form
Tidstypisk borddekking til jul

Dekk et vakkert vintagebord

Tidstypisk borddekking til jul

Dette året har jammen løpt av gårde! Nå er vi godt uti desember, og om ikke lenge skal den berømte julefreden senke seg. Jeg håper du ikke har stresset for mye med å rekke alt, men kan møte julen med hvilepuls (og negativ covid-test, e-he). Vi skal være hjemme og får besøk av familien på julaften, jeg gleder meg til å dekke bordet til julefest. Det gjør kanskje du også?

Enten du skal dekke til én eller til 12, er det ekstra hyggelig å finne frem de fineste tingene, som det gjerne er mange minner knyttet til. Julen handler jo i stor grad om tradisjoner, sjelden gjenbruker vi mer (uten at vi tenker noe særlig over det) som nettopp i julehøytiden. Jul og gjenbruk er rett og slett en naturlig kombo, tenk om resten av året også kunne vært sånn! Ut fra skapmørket løfter vi arvede porselensserviser, vi tørker støv av tunge krystallglass og pusser sølvbestikk. Vi finner frem julepynt kjøpt på loppis, ting vi har handlet på reiser eller fått i gave, vi pynter med vintergrønt og danderer juleblomster. Også tenner vi lys. Det skal jo egentlig ikke så mye til før julestemningen er på plass.

borddekking til jul med vintage

Tidligere i desember dekket jeg julebordet i to ulike stiler her hjemme. Jeg liker godt de tradisjonelle julefargene og dekket det ene bordet i hvitt, rødt og grønt. Jammen snek det seg inn noen nisser også! Det må nesten til når riskremen skal serveres. Det andre bordet ble pyntet i blått, hvitt og gull, som jo er vakkert uansett årstid, men ekstra fint til festmiddagene på jul- og nyttårsaften. Gamle, vakre håndbroderte/-sydde duker og stoffservietter hører også med, synes jeg.

Her har jeg brukt Ultima Thule-glass fra Iittala, gamle porselenstallerkener med rød kant fra Arabia, norskprodusert teakbestikk, gamle kulelysestaker i messing og i rødmalt tre, små nisselysestaker i porselen og røde finer-nisser fra Sverige, sukkerskål i grønt pressglass og en gammel duk fra loppis. Og det beste er – alt kan fås ta i brukt! Avskårne amaryllis, eukalyptus, og gran- og furukvister fra skogen gjør seg i små, lave vaser på bordet. Og husk, du kan fint kan mikse og matche glass og servise fra ulike serier og stiler, og fra forskjellige tiår.

Camilla Bielecki i Tidstypisk med bok om vintage interiør

Er du også glad i gammel julepynt og ting med historie? Eller vil du ha tips til hvordan lykkes med brukte julegaver? Jeg har skrevet et helt kapittel om gjenbruk og jul i boka mi Tidstypisk, ting som tåler tidens tann, som jo er perfekt å gi i julegave til dem som er glad i loppis, interiør og skattejakt. Boka kan bestilles her, eller du kan stikke innom Tidstypisk vintagebutikk for å kjøpe et signert eksemplar av meg. Mitt store mål er at du skal bli inspirert til å velge (enda) mer brukt fremfor nytt, og at du også får kjenne på gleden ved å gå på skattejakt og kuppe flotte, gamle ting du blir ekstra glad i. Tidstypisk-boka skal med andre ord gjøre det enklere og morsommere å innrede med brukt. Jeg håper boka ligger pent innpakket under mangt et tre denne julen. <3

Hej tomtegubbar! Grøtbollen med nissedekor er fra svenske Upsala-Ekeby, Gefle, laget på 50-tallet. Den kjøpte jeg i en bruktbutikk i Sverige i høst, mens den søte sukkerskålen i art deco-stil har jeg fått av mamma. Spiegelau-glassene kjøpte vi nye for mange år siden.

Som så mange av dere, er også jeg veldig glad i blåmønstret porselen. Jeg dekker gjerne nyttårsbordet i blått og hvitt og skimrende metaller. De blå krystallglassene er fra loppis, mens Marie-krystallglassene fra Hadeland Glassverk er kjøpt brukt på Finn. Et stort stoffstykke med gullskimrende mønster gjør jobben som duk. Jeg hadde en plan om å rekke å sy råkantene, men det får bli til neste år. Stoffservietter i hardangersøm ser jeg gjerne etter når jeg er på skattejakt. Noen er kanskje litt engstelige for å kombinere gull og sølv, messign og tinn, men jeg synes det bare er fint. Tinn har jo en matt finish, som blir en fin kontrast til alt det blanke.

De dype tallerkenene fra Royal Copenhagen samt dekketallerkenene i nysølv er bruktfunn. Gullbestikket fikk jeg på et tidspunkt med meg hjemmefra. Jeg synes det er fint å kombinere både gull og sølv på festbordet. Lysestakene fra Iittala er inspirert av snø-og iskrystaller og gjør seg på vinterbordet. De gamle glasskålene på stett er Hadeland Glassverk, fra siste halvdel av 1800-tallet. Tenk alle julene de har opplevd!

La vintagepraten gå! Gamle ting har den evnen at de blir naturlige samtaleemner. Og i julen blir de fleste litt mer nostalgiske av seg også, og da kan det komme frem mange artige minner og historier rundt bordet.

Camilla Bielecki i Tidstypisk med vintage designklær

Denne vakre, vinrøde vintagekjolen fra 1940-tallet er helt perfekt til julens selskapeligheter. Den snakket jeg forresten om da jeg var gjest hos God Morgen Norge tidligere i desember. Tenk å få snakke om vintagekjoler på TV, det er en drøm, det!

Camilla Bielecki i Tidstypisk med vintage designklær

Og ellers må jeg også få sagt: Tusen takk til alle dere som følger @tidstypisk på Instagram, som kommer innom vintagebutikken på Sinsen for å titte, handle og slå av en vintageprat, til dere som leser bloggen her og til dere som har kjøpt boka mi. Dette har vært nok et utfordrende år å drive en bitte liten butikk i, men vi krysser fingrene for at neste år blir mer stabilt. Måtte 2022 bli det store gjenbruksåret der folk strømmer til vintagebutikken i Sinsenterrassen 10! God jul til dere alle, så snakkes vi på nyåret!