Cart
Ingen varer i handlekurven.
Ting som tåler tidens tann
Vil du sette i stand gamle møbler du har arvet eller kjøpt på loppis? Dette må du vite før du går i gang!
På jakt etter unike vintageskatter? Sjekk ut Tidstypisk’ nettbutikk her!
Flere gode tips og råd om møbeloppussing, enkle fremgangsmetoder og produkttips finner du i boken min Tidstypisk, ting som tåler tidens tann.
I Tidstypisk restaurerer vi en del møbler fra 50-60-70-tallet, typisk i teak, palisander, eik, mahogni og furu. Vi får ofte spørsmål fra kunder i vintagebutikken og følgere på Instagram om hva man kan og bør gjøre selv for å ta vare på og vedlikeholde slike møbler fra Scandinavian Design-perioden. På nett og ulike Facebookforum florerer det av tips og råd fra folk som i større eller mindre grad har lykkes med sine møbeloppussingsprosjekter. Spør du folk i bruktbransjen kan du også få forskjellige svar. Det er uansett ikke bare én riktig måte å gjøre ting på, det er som kjent flere veier til Rom. Det er likevel viktig å være obs, for det finnes en del feilinformasjon og myter der ute. Vær derfor litt kritisk til hvem du velger å høre på. Ikke start på et møbel uten å ha satt deg godt inn i fremgangsmåte og produkter. Husk å undersøke møbelet godt i forkant.
Vanlige spørsmål om møbeloppussing:
Er møbelet mitt i finer eller heltre?
De aller fleste Mid Century-møbler i teak, palisander, eik og mahogni er finert. Det vil si at møblene har et supertynt lag med finer på overflaten. Fineren er ca 0,6 mm tykk – altså svært tynn! Under fineren det et billigere treverk, ofte spon. Mange tror at veldig tunge møbler fra denne perioden må være i heltre, men det er altså ikke vekten som avgjør det. “Fyllmassen”, altså treverket som er brukt under fineren, kan veie veldig mye. Vi har for eksempel solgt mange supertunge, finerte skjenker fra 50-60-tallet.
Er alle teakmøbler oljet?
Gamle teakmøbler er som regel behandlet med noe mer enn bare olje – ja, en del av dem er faktisk lakket, selv om det ikke alltid ser sånn ut. Hadde teakmøblene kun vært oljet, ville de ikke tålt normal bruk særlig lenge. Dette gjelder spesielt flater utsatt for slitasje, som bordplater, topplater på skjenker, hyller etc. Det betyr at hvis du skal pusse ned et teakbord, må du alltid bruke noe mer enn bare olje til slutt, ellers vil du få stygge merker ganske så kjapt. Vurder uansett om det er nødvendig å slipe ned overflaten. Det er en stor jobb, og det lett å få skader i treet. Ofte holder det med møbelrens og et par strøk olje, det gjør at en del småriper blir så godt som usynlige, samt at det jevner ut fargeforskjeller.
Skal jeg olje, lakke eller bruke hardvoksolje?
Når du oljer et møbel med en herdende olje, vil oljen trenge ned i treverket og gi en viss beskyttelse. Olje er fint for å vedlikeholde overflaten og hente frem igjen gløden i treverket. Når treverket er mettet med fett, vil små vanndråper kunne prelle av istedenfor å trenge ned i overflaten. Kun olje gir imidlertid ikke god nok beskyttelse mot hakk og merker, mye vannsøl, varme kaffekopper eller kjeler.
Vil du vite mer og få flere gode tips om hvordan vedlikeholde og restaurere gamle møbler, samt hvilke produkter vi anbefaler? Da er Tidstypisk-boka et must, bestill her!
Obs! Hvis du har pusset ned overflaten, trengs det mer til enn bare noen strøk olje. Da må du bygge opp igjen overflaten på nytt med for eksempel hardvoksolje eller lakk.
Olje = fukt
Jeg liker å sammenligne møbelolje med en vanlig fuktighetskrem for kroppen. Fuktighetskrem holder huden myk og fin slik at den ikke tørker ut, flasser og sprekker opp. Jevnlig oljing av møbler fukter treverket og opprettholder den fine gløden og fargen.
Hardvoksolje
Skal du være ut i solen, trenger du imidlertid noe mer. Derfor bruker vi solkrem, for å beskytte huden mot skadelige UV-stråler. Jeg liker å se på hardvoksolje og lakk som solkrem. Hardvoksolje har kvaliteter som gjør det til en mellomting av olje og lakk. Den trenger inn i treverket, samtidig som den vil gjøre overflaten mer motstandsdyktig. Hardvoksolje er ofte lettere å vedlikeholde enn lakk, fordi du kan flekk-vedlikeholde der det trengs. Du må regne med å gjenta prosessen med hardvoksolje med jevne mellomrom, for å sikre optimal beskyttelse.
Lakk
Lakk legger seg som et ytre lag på toppen av treverket og beskytter overflaten ekstra godt. Lakk har høyere slitestyrke enn hardvoksolje og vil derfor tåle mer. Du må regne med å lakke flere strøk, i tillegg er det vanskeligere å reparere skader i lakken kun utvalgte steder. Får du riper og hakk i lakken og ønsker å fjerne disse helt, må du som regel slipe ned og fjerne alt før du lakker på nytt. Mange tror at lakkerte overflater blir veldig blanke, men du får også kjøpt matt lakk, som knapt synes.
Bruk gode møbeloljer
Når du oljer et møbel kan du bruke for eksempel budsjettvennlig vaselinolje, eller du kan koste på deg Liberon Finishing Oil, som gir treverket det lille ekstra. Vaselinolje har den egenskapen at den kan ligge på overflaten så lenge du vil, overskuddsoljen vil ikke bli klissete. Det gjør produktet lett å arbeide med.
Liberons Finishing Oil har mer herdende egenskaper slik at oljen vil beskytte treet bedre. Vit at denne oljen blir ganske raskt seig og klissete om du ikke fjerner overskuddet, så du må være ekstra påpasselig, både med å overholde virketiden og når du tørker av.
Du må som regel påføre et par-tre strøk med olje for å mette treverket. Når du ser at treverket ikke lenger suger til seg så mye av oljen, altså at det blir liggende mye olje på toppen, trenger du ikke påføre mer.
(Kilde: alanor.no)